Soms is de beste oplossing voor een probleem absoluut niets doen. Dit lijkt misschien tegenstrijdig in een wereld waar alles draait om actie en snelheid, maar er zit meer waarde in niets doen dan je misschien zou denken.
Een van mijn favoriete series, de Disney-serie "Shogun", is gebaseerd op het gelijknamige boek van James Clavell. Ik zal je zo een linkje geven, maar dat is nu niet het punt. Het punt is de houding van een van de hoofdrolspelers, Toranaga Sama. Een samurai-generaal die zich gedurende het verhaal in steeds slechtere posities bevindt.
Wat Toranaga Sama bijzonder maakt, is dat hij in het boek ons de kunst leert van niets doen, zelfs wanneer dit het slechtste idee ooit lijkt.
Ik wil je graag meenemen in waarom deze strategie werkt en hoe we deze in ons eigen leven kunnen toepassen. Maar eerst de link: heb je dit boek nog niet gelezen, absolute aanrader.
De Tactiek van Niets Doen
In "Shogun" zien we dat het geduldig wachten en niets doen je grootste kracht kan zijn. Terwijl anderen om hem heen zich haasten om overhaaste beslissingen te nemen, kiest Toranaga er vaak voor om niets te doen, wat al zijn generaals tot waanzin drijft. Zij willen natuurlijk in de aanval
Maar ik ga geen spoilers geven.
(hint lees het boek)
Waar het omgaat is dat je er bij een probleem ook voor kan kiezen om tactisch niets te doen. Waarom dit werkt leg ik je hier uit.
Wachten geeft nieuwe kansen en openingen
Een van de belangrijkste voordelen van niets doen is dat het de tijd een kans geeft om nieuwe mogelijkheden te bieden.
Wanneer we met een probleem worden geconfronteerd, is ons eerste instinct vaak om onmiddellijk te handelen. Maar wat als we dat eens aan het probleem laten. Of zoals we in martial arts zouden zeggen. Laat de tegenstander maar eerst aanvallen.
Binnen Ninjutsu, leren we dat dit het fijnste is wat een tegenstander kan doen. Hij denkt dan niet na, en vliegt er gewoon in. Ons wachten wordt dan beloond en door aan te vallen krijgen wij van de tegenstander een hele stapel nieuwe kansen cadeau.
Schakers, en duursporters zullen dit ook herkennen. De tegenstander laten beginnen, en moe laten worden is de helft van de wedstrijd gewonnen.
Wachten geeft je vaak betere posities
Geduld kan ook je positie verbeteren. Door te wachten kun je meer middelen verzamelen en grondiger voorbereiden.
Een stom maar duidelijk voorbeeld.
We hebben allemaal wel eens een een rekening later betaald omdat we op dat moment geen geld hadden toch. Wachten op de betaaldag loste dat probleem vanzelf op.
Wachten zal de positie van het probleem vaak verslechteren
Een ander voordeel van wachten is dat het de positie van het probleem kan verslechteren.
Problemen lijken vaak onoverkomelijk op het moment zelf, maar de tijd kan hun ernst verminderen. Tegenstanders kunnen hun vastberadenheid verliezen, middelen kunnen uitgeput raken, en de urgentie van het probleem kan vervagen.
Soms blijkt er zelfs helemaal geen probleem te zijn...
“I am an old man and have known a great many troubles, but most of them have never happened.” ― Mark Twain
Waarschuwing: Niets Doen is NIET hetzelfde als Lui Zijn
Het is belangrijk te snappen dat strategisch wachten niet hetzelfde is als luiheid.
Strategisch niets doen vereist discipline, bewustzijn en het vermogen om kalm te blijven onder druk. Het gaat erom het juiste moment te kiezen om te handelen in plaats van actie volledig te vermijden.
Samenvattend kan de tactiek van niets doen, wanneer verstandig toegepast, een krachtig hulpmiddel zijn bij het navigeren door de uitdagingen van het leven. Door de tijd in je voordeel te laten werken, kun je nieuwe kansen ontdekken, je positie versterken en problemen vanzelf laten verminderen.